Cetățenii moldoveni care vor călători cu pașaportul biometric în țările din spațiul Schengen și alte țări ale Uniunii Europene vor trebui începând cu anul 2022, să se înregistreze în sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Noua regulă urma să intre în vigoare din acest an, dar a fost amânată. Cel puțin asta reiese din informațiile publicate pe site-ul ETIAS

„În anul 2022, cetățenii din Republica Moldova vor fi obligați să completeze o cerere ETIAS înainte de a urca într-o aeronavă, un transportator maritim sau un autocar cu destinația spre Europa. Aceasta include doar călătorii care vor tranzita Europa. Orice cetățean moldovean care va dori să intre în Europa pentru mai mult de 90 de zile sau în alte scopuri decât cele permise în cadrul programului ETIAS va trebui să solicite o viză Schengen”, se arată pe site-ul ETIAS.

Se recomandă ca cererea să fie completată cu 96 de ore înainte de data plecării, aceasta urmând să fie procesată și aprobată în câteva minute, iar un document de confirmare va fi expediat pe mail.

Comisia Europeană a anunțat încă anul trecut că va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriilor în stilul celui american, pentru vizitatorii din țări care nu fac parte din UE, argumentând că dorește să consolideze securitatea la frontiere, precum și să urmărească călătorii care intră și ies din țările Uniunii Europene.

Atunci se anunța că sistemul va verifica certificatele de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre ale UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit. În cadrul ETIAS, acești vizitatori vor fi supuși unor verificări suplimentare de securitate înainte de a li se permite să intre în UE. 

Înregistrările în sistemul ETIAS urmau să coste 7 euro, adolescenții de până la 18 ani și vârstnicii de peste 70 de ani urmând să fie scutiți de plată, iar această „viză” ETIAS urmând să fie valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului. ETIAS va permite aflarea în spațiul Schengen pe o durată între 90 și 180 de zile.